Het procedé is erg belangrijk voor het efficiënt integreren van miljoenen transistoren op één chip. Alle chip-fabrikanten over de wereld maken er gebruik van en in vrijwel alle moderne IC's wordt LOCOS toegepast.
Van 1975 tot 1979 was hij adjunct directeur van het Nat.Lab. en was hij daarbij verantwoordelijk voor een aantal chemische groepen. Maar in 1979 keerde hij terug tot de IC-technologie met het oprichten van de Philips Research Laboratories Sunnyvale in het Californische "Silicon Valley".
Na zijn pensionering bij Philips in 1992 is hij in Californië blijven wonen. Hij onderhield als consulting professor aan de Stanford University nauwe kontakten met het Center for Integrated Systems van Stanford University en vervulde daarnaast als consultant menigmaal een adviserende rol voor diverse halfgeleiderbedrijven op het gebied van innovaties en octrooien.
Ter gelegenheid van de 158ste dies natalis van de Technische Universiteit Delft heeft Else Kooi op 7 januari 2000 een eredoctoraat van deze universiteit ontvangen. Als erepromotor trad op prof.dr. C.I.M. Beenakker van de Faculteit Informatietechnologie en Systemen.
In 2001 is Else Kooi in zijn woonplaats Los Altos (California, USA) overleden.
Zo stimulerend als Kooi zijn vinding was voor de chipindustrie zo stimulerend
moet de jaarlijkse Else Kooi Prijs zijn voor onderzoekers of belangrijke
initiatiefnemers voor de Nederlandse halfgeleiderindustrie. In aanmerking
komen studenten of onderzoekers aan Nederlandse universiteiten of publieke
onderzoeksinstituten. Naast een speciaal ontworpen kunstwerk ontvangt de winnaar
een bedrag van € 5000,-.